Vaša zasebnost

Datum začetka veljavnosti:  15. 8. 2022

 

Povzetek sprememb

Ta povzetek navaja najnovejše spremembe Izjave o varstvu zasebnosti podjetja Ancestry in predstavlja, kako te spremembe vplivajo na vas.

Posodobitve Izjave o varstvu zasebnosti se nanašajo na vašo uporabo (spodaj opredeljenih) storitev med ogledom, dostopanjem ali drugačno obliko uporabe teh storitev. Za celovito razumevanje sprememb in pogojev, ki urejajo vašo uporabo naših storitev, preberite Izjavo o varstvu zasebnosti.

Natančneje, najnovejše spremembe vključujejo naslednje:

  • Dodatek jezika za skladnost z zakonom o varstvu zasebnosti v Kaliforniji iz leta 2020 („CPRA”), zakonom o varstvu zasebnosti v Coloradu („CPA“), zakonom o varstvu zasebnosti podatkov v Connecticutu („CTDPA”), zakonom o varstvu podatkov potrošnikov v Virginiji („VCDPA”) in avstralskim zakonom o varstvu zasebnosti iz leta 1988.
  • Odstranitev sklicev na AncestryHealth®.
  • Posodobitev, razjasnitev in poenostavitev obstoječega izrazoslovja.

V podjetju Ancestry je vaša zasebnost naša prednostna naloga. Podjetje Ancestry se zavezuje, da bo z vašimi osebnimi podatki (natančneje opredeljenimi spodaj​​) ravnalo kot dober skrbnik, na odgovoren način in jih bo zavarovalo z ustreznimi administrativnimi, tehničnimi, organizacijskimi in fizičnimi zaščitnimi ukrepi.

Pri ravnanju s podatki verjamemo v poštenost, neposrednost in preglednost. Ko gre za vašo zasebnost, v podjetju Ancestry sledimo trem vodilnim načelom:

  • Preglednost. Trdo delamo, da bi zbiranje in obdelava osebnih podatkov potekali pregledno.
  • Preprostost. Za opis naših praks v zvezi z varstvom zasebnosti skušamo uporabiti razumljiv jezik, da boste lahko sprejemali informirane odločitve.
  • Nadzor. Zagotavljamo vam nadzor nad osebnimi podatki, ki nam jih posredujete, vključno z vašimi podatki o DNK, načinu njihove uporabe, izmenjave in hrambe.

 

Druge pomembne zadeve, ki jih morate razumeti, če uporabljate naše storitve

Vi ohranjate nadzor nad svojo DNK in podatki o DNK (kakor so opredeljeni spodaj) – z njimi lahko upravljate in jih brišete v skladu z določbami te Izjave o varstvu zasebnosti.

Med uporabo naših storitev se lahko zgodi, da odkrijete nepričakovana dejstva o sebi ali svoji družini. Ko so odkritja enkrat narejena, jih ne moremo razveljaviti.

Ko z našo pomočjo pridete do novih odkritij, bi morali biti samozavestni in obveščeni o tem, kako uporabljamo vaše osebne podatke. Naša Izjava o varstvu zasebnosti je v celoti navedena spodaj. Zajema vsa spletna mesta, storitve in mobilne aplikacije podjetja Ancestry, ki so povezani s to Izjavo o varstvu zasebnosti, vključno z: Ancestry®, AncestryDNA®, Fold3®, Newspapers.com™, Archives®, We Remember® in Find a Grave®.

 

Samo za stranke v ZDADodatna izjava o varstvu zasebnosti za rezidente ZDA, navedena spodaj, vsebuje dodatne podrobnosti za rezidente ZDA v Kaliforniji, Koloradu, Connecticutu in Virginiji.

Izključno za stranke zunaj ZDA – Podjetje Ancestry Ireland Unlimited nastopa kot upravljavec vaših osebnih podatkov. Več informacij o vaših pravicah je na voljo v razdelku 8 spodaj.

 

Kazalo

 
1.   Uvod
2.   Ustvarjanje računa in vaša uporaba storitev Ancestry
3.   Katere osebne podatke podjetje Ancestry zbira o vas?
4.   Katere podatke zbira podjetje Ancestry v povezavi z vašo uporabo storitev?
5.   Podatki, ki jih zbiramo iz drugih virov
6.   Kako podjetje Ancestry uporablja vaše osebne podatke?
7.   Katere informacije delimo, kdaj jih delimo in kdo so prejemniki teh informacij?
8.   Vaše pravice in možnosti izbire v zvezi z vašimi osebnimi podatki
9.   Kakšne so naše prakse v zvezi s hrambo?
10.   Kako lahko izbrišem svoje osebne podatke?
11.   Varnost
12.   Mednarodni prenosi podatkov
13.   Spremembe te Izjave
14.   Pravna podlaga v okviru EU Splošne uredbe o varstvu osebnih podatkov za obdelavo podatkov prebivalcev EU.
15.   Osnovni podatki in podatki za stik upravljavca podatkov
16.   Dodatna izjava o varstvu zasebnosti za rezidente ZDA (Kalifornija, Kolorado, Connecticut in Virginija).
17.   Dodatna izjava o varstvu zasebnosti za Avstralijo

 

1.  Uvod

V podjetju Ancestry omogočamo potovanja s ciljem odkrivanja samega sebe, s čimer bogatimo življenja ljudi. Za zagotavljanje in nadgrajevanje spletnih mest, mobilnih aplikacij in storitev (skupaj imenovanih „storitve“), zbiramo, obdelujemo in shranjujemo "osebne podatke", informacije, ki omogočajo vašo neposredno ali posredno identifikacijo, kot je podrobneje opisano v razdelku 3. Gre na primer za vaše ime, e-poštni naslov ali naslov oziroma druge informacije, ki bi lahko bile smiselno povezane z vami, vključno z vašimi genskimi informacijami. Ta Izjava o varstvu zasebnosti opisuje naše prakse v zvezi z zbiranjem, shranjevanjem in obdelavo vaših osebnih podatkov in nadzor, prek katerega vam omogočamo njihovo upravljanje znotraj naših storitev. Piškotke za brskalnike in podobne tehnologije sledenja poleg tega natančneje opisuje naš Pravilnik o uporabi piškotkov.

Ne spreglejte: Podatki o preminulih osebah za namene te Izjave o varstvu podatkov ne sodijo med osebne podatke.

 

2.  Ustvarjanje računa in vaša uporaba storitev Ancestry

Osebni podatki, ki so pogodbeno zahtevani za ustvarjanje računa pri podjetju Ancestry, so omejeni na vaše ime, e-poštni naslov in geslo. Posredovanje podatkov, potrebnih za izdajo računa, je obvezno zgolj za uporabnike storitve Archives.

Če pri nas ustvarite svoj račun, nam s tem sporočate, da se zavedate, da bo podjetje Ancestry zbiralo, obdelovalo in izmenjevalo vaše osebne podatke (vključno z vašimi genskimi informacijami, če ste opravili analizo DNK), kot je opisano v tej Izjavi o varstvu zasebnosti.

Za dostop do vsebin podjetja Ancestry, kot so arhivski zapisi, ki omogočajo oblikovanje družinskega drevesa ali ugotavljanje značilnosti DNK (ocena etnične pripadnosti itd.), so potrebni dodatni osebni podatki, vključno s podatki o plačilu in pošiljanju, in za analizo DNK tudi oznaka kompleta za analizo, spol, ki vam je bil dodeljen ob rojstvu, letnica rojstva in vzorec sline, iz katerega lahko pridobimo genske informacije.

Kadar koli lahko zahtevate, da podjetje Ancestry izbriše osebne podatke, ki ste jih naložili v svoj račun, na primer družinsko drevo ali vaše genske informacije. Prav tako lahko izbrišete celoten račun. Za podrobnejše informacije o izbrisu vaših osebnih podatkov preglejte vsebino razdelka 10.

 

3.  Katere osebne podatke podjetje Ancestry zbira o vas?

Kategorija podatkov Opis
Informacije o računu
  • Vaše ime (obvezno).
  • E-poštni naslov (obvezno).
  • Geslo, ki ga ustvarite (obvezno).
  • Telefonska številka - lahko nam posredujete svojo telefonsko številko, da vas bomo lahko (i) obvestili o rezultatih vaše analize DNK, (ii) obvestili o drugih novicah, s katerimi soglašate, (iii) vam pomagali pri vzpostavljanju stika s članskimi storitvami podjetja Ancestry ali (iv) omogočali uporabo večstopenjske avtentikacije.  Za dostavo kompleta za analizo DNK bomo morda potrebovali vašo telefonsko številko.
  • Informacije za izdajo računa
  • Nekatere blagovne znamke podjetja Ancestry lahko podpirajo storitve tretjih oseb, kot so Facebook, Google in Apple, ki podjetju Ancestry posredujejo vaše osebne podatke, kot sta ime in e-poštni naslov, ter profilno fotografijo. Za več informacij o tem, kako tretje osebe uporabljajo tehnologijo za analitiko in ciljno usmerjanje, ter za več informacij o nadzoru, ki ga zagotavljamo, preglejte naš Pravilnik o uporabi piškotkov.
Informacije o kreditnih karticah/plačilne informacije
  • Plačilne informacije, kot je številka vaše kreditne kartice in vaš(-i) naslov(-i) za izdajo računa ali pošiljanje, ko se prijavite za brezplačno preskusno obdobje ali opravite nakup, npr. sklenete naročnino pri podjetju Ancestry ali kupite komplet za analizo DNK.
Informacije za aktivacijo kompleta za analizo DNK Ob aktivaciji kompleta za analizo DNK zbiramo:
  • oznako vašega kompleta za analizo DNK,
  • spol, ki vam je bil dodeljen ob rojstvu, in
  • vašo letnico rojstva.
Informacije iz vašega profila

Zbiramo informacije, ki nam jih posredujete ob ustvarjanju uporabniškega profila (npr. profilno sliko, ime, uporabniško ime, biografijo, starost, lokacijo in uporabniška imena pri povezanih računih), ki jih pridobimo o vas na podlagi vašega družinskega drevesa. Informacije, navedene v vašem uporabniškem profilu Ancestry, so vidne drugim uporabnikom (kakor je določeno v Splošnih pogojih podjetja Ancestry), zato razmislite o omejitvi teh informacij in za zaščito svoje zasebnosti uporabite uporabniško ime, ki ne ustreza vašemu pravemu imenu.

 

Vaše vsebine

Podatke zbiramo, ko jih prostovoljno prispevate k storitvam,  vključno z vašimi vsebinami (kot so opredeljene v Splošnih pogojih). 

 

Genske informacije V partnerskih laboratorijih iz vaše sline pridobimo vašo DNK in jo spremenimo v strojno berljive biometrične podatke („podatki o DNK“), ki jih obdelujemo za ugotavljanje ocene o etničnem izvoru in predlogov za skupnost. Vaše podatke o DNK obdelujemo tudi, da vam zagotovimo informacije o stopnji sorodstva z drugimi uporabniki v naši zbirki podatkov o DNK in o morebitnih genetskih  povezanih z nekaterimi biološkimi, fiziološkimi ali vedenjskimi lastnostmi, kot sta gostota las in barva oči, ali lastnostmi, povezanimi s počutjem.

Vaši podatki o DNK in druge informacije, pridobljene na podlagi njih, kot je ocena o etnični pripadnosti, skupnosti, posebnostih in genskih sorodstvenih ujemanjih sodijo med osebne podatke in jih imenujemo „genske informacije“.

Opomba v zvezi z vašo DNK in slino: Niti slina niti iz nje pridobljena DNK (ki ju skupaj imenujemo „biološki vzorci“) za namene te Izjave o varstvu zasebnosti ne sodita med osebne podatke. Potem ko naš laboratorijski partner obdela vaš biološki vzorec, lahko po svoji izbiri soglašate z njegovo hrambo v naši bio banki za namene nadaljnjega analiziranja. Nadaljnje analize se lahko izvajajo, če soglašate z našim Informiranim soglasjem za namene raziskav ali privolite v dodatno analizo vaših bioloških vzorcev.  Če ne soglašate s hrambo vašega biološkega vzorca, bomo vaš vzorec uničili. Spodnja razdelka 8 in 10 opisujeta, kako lahko izvajate nadzor nad svojimi biološkimi vzorci. Prek stika s službami za člane lahko zahtevate, da podjetje Ancestry uniči vaše biološke vzorce. Ne pozabite, da lahko po lastni presoji uničimo biološke vzorce, ki ne izpolnjujejo naših pogojev za zagotavljanje kakovosti.

Opomba v zvezi z informacijami o vašem zdravju Za podjetje Ancestry ne velja zakon o prenosljivosti zdravstvenega zavarovanja in odgovornosti (Health Insurance Portability and Accountability Acts („HIPAA“) in posledično vsebine, ki nam jih posredujete, niso predmet varstva v skladu s HIPPA.
Vaša sporočila Omogočamo in skrbimo za vašo komunikacijo z drugimi uporabniki prek komunikacijskih funkcij naše platforme, prav tako zbiramo vaše podatke, ko komunicirate s službami za člane Ancestry in ekipami za podporo za naše druge storitve, vključno z zvočnimi in vizualnimi informacijami (kot so posnetki klicev s službami za člane Ancestry ali prostovoljno deljene informacije ob sodelovanju v raziskavi vpogleda v uporabnike).
Natečaji in promocije Osebne podatke zbiramo tudi v okviru prostovoljnega sodelovanja v natečajih in posebnih promocijah, ki jih izvajamo ali sponzoriramo. Podrobnosti o njih boste prejeli ob začetku sodelovanja.
Fotografije za Find a Grave in prostovoljci za fotografiranje Prek aplikacije Find a Grave zbiramo metapodatke, povezane s digitalnimi fotografijami, ki so naložene v aplikaciji Find a Grave, vključno z lokacijo, datumom in časom zajema fotografije. Če se odločite postati prostovoljec za storitev Find a Grave, nam posredujete svojo lokacijo, ki jo lahko kadar koli izbrišete ali spremenite.
Druge zaščitene klasifikacije in občutljivi podatki Lahko zbiramo podatke, povezane z določenimi zaščitenimi klasifikacijami, kot sta spol ali zakonski status.

Za informacije o osebnih podatkih, ki jih obdeluje podjetje Ancestry in se nanašajo na osebe, ki niso uporabniki storitev Ancestry, kliknite tukaj.

 

4.  Katere podatke zbira podjetje Ancestry v povezavi z vašo uporabo storitev?

Kategorija podatkov Opis
Podatki o računalniku ali mobilni napravi

Podjetje Ancestry zbira podatke o tem, kako dostopate do naših storitev, vključno s spletnim mestom, ki ste ga obiskali pred in po obisku spletnega mesta Ancestry.

Prav tako zbiramo tudi podatke o IP naslovu vašega računalnika ali mobilne naprave oziroma o proxy strežniku, ki ga uporabljate za dostop do interneta, ter druge tehnične informacije, kot so:

  • operacijski sistem vašega računalnika,
  • vaš spletni brskalnik,
  • identifikator vaše mobilne naprave, ki ga zagotavljata operacijski sistem vaše mobilne naprave in vaš mobilni operacijski sistem, in
  • ime vašega ponudnika internetnih storitev ali mobilnega operaterja.

Podjetje Ancestry lahko z vašim dovoljenjem zbira geolokacijske podatke iz vaše naprave.

Informacije iz piškotkov in podobnih tehnologij Podjetje Ancestry uporablja piškotke in podobne tehnologije ter tehnične integracije s trženjskimi in oglaševalskimi partnerji, kot je opisano v našem Pravilniku o uporabi piškotkov. Če želite izvedeti več o naših praksah in nadzoru, ki ga zagotavljamo, preglejte naš Pravilnik o uporabi piškotkov.
Informacije, deljene prek funkcij družbenih medijev

Če v okviru storitev komunicirate z družbenimi mediji, na primer pritisnete „Deli“, „Objavi“, „Tvitni“, „Pripni“ ali „Sledi nam“, in se na ta način povežete s spletnimi mesti, kot so Facebook, Twitter, Pinterest, Instagram in YouTube, v podjetju Ancestry zbiramo te interakcije in kakršne koli informacije o računu, ki nam jih te storitve dajo na voljo, odvisno od vaših nastavitev zasebnosti pri teh tretjih osebah.

Vaše interakcije s temi funkcijami ureja Izjava o varstvu zasebnosti zadevnega tretjega podjetja.

Morebiti se lahko v storitve Ancestry prijavite s svojim računom na družbenem omrežju, npr. z računom Google ali Apple. Na osnovi vaših ustreznih dovoljenj bomo informacije o vas prejeli iz vašega računa na družbenem omrežju, ki jih bomo v podjetju Ancestry uporabili za oblikovanje vašega računa in vašega profila. Med temi informacijami bodo vaše ime, e-poštni naslov in profilna fotografija.

Podatki iz naslova vaše uporabe storitev Zbiramo podatke o vaši uporabi storitev, na primer, ko iščete ali dostopate do arhivov ali javnih družinskih dreves, beležimo, katere strani si ogledujete, povezave, ki jih kliknete, ali osebe, ki jih dodajate v svoje drevo itd., te informacije lahko uporabimo za sklepanje o vas kot stranki ter o vaših interesih, da bi vam lahko zagotovili boljšo uporabniško izkušnjo npr. prek predlogov za iskanje.

 

5.  Podatki, ki jih zbiramo iz drugih virov

Kategorija podatkov Opis uporabe
Informacije iz javnih in zgodovinskih arhivov Podjetje Ancestry zbira zapise iz različnih virov, običajno gre za zapise iz uradnih virov vključno s časopisi, pa tudi zapise o rojstvu, smrti, poroki in iz popisa prebivalstva, ki lahko vsebujejo osebne podatke, ki se nanašajo na vas. Javni in zgodovinski arhivi lahko prav tako vsebujejo osebne podatke, ki se nanašajo na osebe, ki niso uporabniki storitev Ancestry. Ti arhivi so praviloma uporabnikom na voljo v okviru naročniških storitev Ancestry.
Informacije, ki jih posredujejo tretje osebe

Lahko prejmemo informacije o vas od tretjih oseb. Podatke, ki jih zbiramo, lahko dopolnimo na primer z informacijami, ki jih na podlagi licenciranja dobimo od tretjih oseb, da bi vam lahko ponudili personalizirane storitve in ponudbe.

Če nekomu podarite naročnino ali testni komplet DNK, bomo zbirali osebne podatke, kot je prejemnikovo ime, naslov za pošiljanje, e-poštni naslov in vse potrebne informacije o nakupu, ki nam omogočajo obdelavo darila in obveščanje uporabnika.

 

6.  Kako podjetje Ancestry uporablja vaše osebne podatke?

Kategorija podatkov Opis uporabe
Osebni podatki (Splošno) Vaše osebne podatke uporabljamo za zagotavljanje, prilagajanje, izboljševanje, posodabljanje in širitev naših storitev. To vključuje:
  • avtentikacijo vašega dostopa do storitev in izboljšanje informacijske varnosti podjetja Ancestry,
  • obdelavo vaših plačil za naročnine, storitve AncestryDNA, komplete za analizo ter druge izdelke in funkcije,
  • oblikovanje novih in izboljševanje obstoječih storitev,
  • pomoč pri ustvarjanju in zagotavljanju vpogleda v vaša družinska drevesa na podlagi informacij iz podatkovnih baz podjetja Ancestry,
  • pripravo anket in vprašalnikov za uporabo v okviru storitev, pa tudi spodbujanje razvoja izdelkov in raziskovalnih pobud,
  • izvajanje znanstvenih, statističnih in zgodovinskih raziskav,
  • odkrivanje in zaščito pred napakami, goljufijami ter drugimi kriminalnimi ali zlonamernimi aktivnostmi in
  • izvajanje naših Splošnih pogojev.
Sporočanje Vaše osebne podatke uporabljamo za komuniciranje z vami v zvezi s storitvami, na primer, ko:
  • odgovarjamo na vaše poizvedbe, naslovljene na službe za člane,
  • vas obveščamo o morebitnih genetskih sorodnikih, ki smo jih identificirali na podlagi ujemanja DNK ali prek naših storitev za družinsko zgodovino (na primer „Ancestry Hints®“ o morebitnih prednikih v naši bazi podatkov),
  • vas obveščamo o zapisih, ki se nanašajo na osebe, ki so del vašega družinskega drevesa ali s katerimi ste morda v sorodu,
  • vas obveščamo o spremembah storitev ali o novih storitvah,
  • vas prosimo za sodelovanje v medijskih produkcijah ali oglasih podjetja Ancestry, pri potrošniških raziskavah in podajanju pričevanj ter
  • vam zagotavljamo informacije ali vas prosimo za ukrepanje v zvezi s tehničnimi, varnostnimi in drugimi operativnimi vprašanji.
Trženje izdelkov in ponudb s strani našega podjetja ali naših poslovnih partnerjev Nekatere osebne podatke (na primer demografske podatke, ki so na voljo v virih tretjih oseb ali delov podjetja Ancestry (profili, drevesa itd.)) lahko uporabimo za trženje naših izdelkov in ponudb našega podjetja ali naših poslovnih partnerjev. Takšno trženje vključuje oglaševanje, prilagojeno vašim interesom.

Ne spreglejte: Podjetje Ancestry vaših genskih informacij ne deli s tretjimi tržniki, zavarovalnicami ali delodajalci, prav tako vaših genskih informacij ne uporablja za trženje ali prilagojeno oglaševanje brez vašega izrecnega soglasja.

Kakršno koli trženje, ki ga izvajamo na podlagi soglasja, podanega po e-pošti ali z SMS-sporočilom, lahko nadzirate s pomočjo povezave za odjavo, ki je del vseh trženjskih e-poštnih sporočil, prek spremembe vaših nastavitev komunikacije ali z upoštevanjem navodil, ki so del vseh trženjskih sporočil, ki jih prejmete.  Nadzorni ukrepi za povezane blagovne znamke Ancestry so na voljo v ustreznih nastavitvah in naštete tukaj. Za oglaševanje na platformah tretjih oseb kot pravno podlago uporabljamo naš zakoniti interes (glejte razdelek 7​) in posledično morate vaše nastavitve za trženje nadzorovati neposredno na teh platformah.

Genske informacije Podjetje Ancestry uporablja vaše genske informacije za naslednje osnovne namene:
  • zagotavljanje rezultatov o etnični pripadnosti;  (npr. ožja ali razširjena družina ali ostali morebitni sorodniki) iz naše podatkovne zbirke in druge informacije, ki lahko vam in drugim uporabnikom pomagajo, da izveste več drug o drugem, morebitnih družinskih članih ter vaših genetskih sorodnikih in družinskih skupinah;
  • povezovanje in pomoč pri spoznavanju vaših genetskih sorodnikov v naši bazi podatkov prek funkcij, kot je ujemanje DNK ali drugih funkcij naših produktov;
  • zagotavljanje drugih dognanj o tem, kaj lahko vaša DNK razkriva o vaših lastnostih in vašem zdravju;
  • zagotavljanje ustreznih rezultatov za pomoč pri odkrivanju skupnih prednikov in drugih podrobnosti o vaši družinski zgodovini ter za pomoč pri oblikovanju družinskega drevesa ter povezovanju s prijatelji in družino;
  • preučevanje zbirnih genskih informacij za boljše razumevanje medicinskih, zdravstvenih, starostnih in fizičnih stanj v povezavi s konkretno populacijo in narodnostjo;
  • izvajanje znanstvenih, statističnih in zgodovinskih raziskav ter
  • izboljševanje funkcij in funkcionalnosti naših obstoječih izdelkov, ki se nanašajo na DNK, izboljšanje uporabniške izkušnje pri uporabi storitev Ancestry, izboljšanje kakovosti naših laboratorijskih procesov in tehnologij ter razvoj novih izdelkov in storitev.

 

7.  Katere informacije delimo, kdaj jih delimo in kdo so prejemniki teh informacij?

Podjetje Ancestry vaših osebnih podatkov (vključno z vašimi genskimi informacijami) ne deli s tretjimi osebami, razen v primerih, ki so opisani v tej Izjavi o varovanju zasebnosti ali z vašo dodatno privolitvijo. Vaših podatkov prostovoljno ne delimo z organi pregona. Vaših genskih informacij prav tako ne delimo z zavarovalnicami, delodajalci ali tretjimi tržniki brez vaše izrecne privolitve.

Ne spreglejte: Razkritja, specifična za podjetje Ancestry, najdete tukaj. Podjetje Ancestry ne prodaja vaših osebnih podatkov.

Spodaj opisane okoliščine pojasnjujejo primere, v katerih lahko pride do posredovanja podatkov:

 
Osebe, katerim lahko posredujemo vaše podatke/okoliščine, v katerih lahko pride do posredovanja podatkov Opis
Podjetja Ancestry

Znotraj skupine Ancestry lahko posredujemo podatke podjetjem, ki so našteta tukaj („podjetja Ancestry“), z namenom zagotavljanja in izboljševanja naših storitev.

Vaše osebne podatke in genske informacije prenašamo med podjetji Ancestry s sedežem na Irskem in podjetji Ancestry s sedežem v ZDA. Za več informacij glejte razdelek 12 spodaj.

Drugi uporabniki in tretje osebe, s katerimi se odločite deliti svoje podatke

V okviru uporabe storitev imate možnost dodati ali deliti informacije z vsemi uporabniki storitve ali prek deljenja funkcij s posameznimi uporabniki storitev Ancestry in celo osebami, ki niso uporabniki storitev Ancestry. Poleg tega so lahko na voljo tudi druge možnosti souporabe pri nekaterih storitvah, na primer AncestryDNA (glej spodaj).

Podatki v vašem javnem(-nih) profilu(-lih) so vidni vsem drugim uporabnikom, prav tako podatki iz javnih družinskih dreves (upoštevajte, da so živi ljudje v vašem drevesu vidni samo vam in osebam, s katerimi delite svoje drevo kot „uredniki“ ali katerim ste podelili dovoljenje za ogled živih članov vašega družinskega drevesa).

Če se odločite, da si boste ogledali osebe z ujemajočo DNK ali tem osebam omogočili ogled posameznih osebnih podatkov, kot je vaše uporabniško ime, morebitne sorodstvene vezi, ali ste družinsko drevo povezali s svojo DNK in bodisi vse ali samo skupne (po vaši izbiri) regije in skupnosti. Lahko vam bodo ponujene tudi druge možnosti za povezovanje s sorodniki ali ugotavljanje novih dejstev o družinskih povezavah.

Z drugimi lahko delite tudi druge podatke o DNK, kot so genetske značilnosti, in sicer prek "primerjave" in drugih možnosti souporabe ena na ena.

Če podatke o družinski zgodovini ali DNK delite zunaj naših storitev, to počnete na lastno odgovornost.

Ponudniki storitev

Pri zagotavljanju in trženju storitev sodelujemo tudi z drugimi podjetji. Posledično imajo ta podjetja dostop ali v svojih sistemih drugače obdelujejo vaše podatke, vključno z nekaterimi osebnimi podatki. Ta podjetja morajo spoštovati pogodbene obveznosti v zvezi z zasebnostjo, varstvom podatkov in zaupnostjo, kot predpisuje veljavna zakonodaja.

Med temi podjetji in osebnimi podatki, do katerih imajo lahko dostop, so naši:

  • laboratorijski partnerji (npr. vaš DNK);
  • ponudniki pošiljanja kompletov za analizo DNK (npr. vaše ime, naslov za pošiljanje in telefonska številka);
  • obdelovalci plačil (npr. informacije za izvedbo plačil);
  • ponudniki infrastrukture storitev v oblaku (spletne in mobilne storitve Ancestry so storitve v oblaku; vsi vaši podatki se nahajajo pri naših ponudnikih storitev v oblaku);
  • ponudniki naprav za shranjevanje bioloških vzorcev (npr. oznaka kompleta za analizo bioloških vzorcev in DNK);
  • ponudniki, ki nam pomagajo pri trženju in potrošniški analitiki, preprečevanju goljufij in varnosti (npr. e-poštni naslov);
  • ponudniki komunikacijske infrastrukture (npr. ime in e-poštni naslov);
  • ponudniki, ki nam pomagajo pri zagotavljanju nekaterih funkcij za člane, kot je podpora po telefonu ali orodja za anketiranje (npr. informacije o računu, ime, e-poštni naslov).
Analitika in oglaševalski partnerji Za namene analitike in oglaševanja sodelujemo s tretjimi partnerji. Z zbiranjem in deljenjem določenih osebnih podatkov nam lahko ti ponudniki pomagajo uspešneje prilagoditi oglase tako, da ustrezajo vašim interesom. Pomagajo nam tudi pri merjenju učinkovitosti oglaševalskih akcij in vam prikazujejo oglase, ki bi vas utegnili zanimati.
Raziskovalni partnerji Vaše genske informacije delimo z raziskovalnimi partnerji le z vašo izrecno privolitvijo, ki jo podate v okviru Informiranega soglasja za namene raziskav. Če Informiranega soglasja za namene raziskav ne potrdite, vaših osebnih podatkov ne bomo delili s temi raziskovalci.

Raziskovalni partnerji vključujejo komercialne ali neprofitne organizacije, ki izvajajo ali podpirajo znanstvene raziskave, razvoj zdravil, medicinskih pripomočkov ali sorodnega materiala za namene zdravljenja, diagnosticiranja ali napovedovanja zdravstvenih stanj. V nekaterih primerih ima lahko raziskovalni partner ali podjetje Ancestry finančni interes za sklenitev raziskovalnega dogovora. Seznam naših raziskovalnih partnerjev lahko najdete tukaj.

Organi pregona

Podjetje Ancestry vladnim ali sodnim organom ali organom kazenskega pregona prostovoljno ne posreduje nobenih podatkov. Da bi uporabnikom zagotovili čim učinkovitejše varstvo v skladu z veljavno zakonodajo, zahtevamo, da vsi državni organi, ki želijo dostopati do podatkov uporabnikov storitev Ancestry, uporabijo ustrezne zakonske postopke. Organom pregona ne dovoljujemo uporabe storitev Ancestry pri preiskovanju kaznivih dejanj ali identifikaciji človeških ostankov.

Če smo primorani vaše osebne podatke razkriti organom pregona, bomo storili vse, kar je v naših močeh, da bi vas o tem vnaprej obvestili, razen če nam to zakon preprečuje. V podjetju Ancestry izdajamo Poročilo o preglednosti, v katerem je navedeno število veljavnih zahtev organov pregona za podatke uporabnikov z vseh naših spletnih mest.

Drugi pravni ali regulativni postopki Vaše osebne podatke lahko delimo, če menimo, da je to razumno potrebno za:
  • skladnost z veljavnimi pravnimi postopki (npr. sodni pozivi, nalogi za prijetje),
  • izvrševanje ali uporabo Splošnih pogojev podjetja Ancestry;
  • zaščito, varstvo ali varnost storitev; ali
  • zaščito pravic, premoženja ali varnosti podjetja Ancestry, naših zaposlenih ali uporabnikov.
Če podjetje Ancestry postane predmet poslovnega prevzema Če podjetje Ancestry ali njegovo poslovanje postane predmet poslovnega prevzema ali prenosa (vključno v povezavi s stečajem ali podobnimi postopki), lahko posredujemo osebne podatke prevzemni družbi ali družbi pridobiteljici. Obljube, ki so dane v tej Izjavi o varstvu zasebnosti, bodo veljale za vaše osebne podatke tudi po prenosu na novo podjetje.
Opomba o zbirnih podatkih Podjetje Ancestry lahko v okviru opravljanja storitev ali trženja razkrije podatke o uporabnikih v zbirni obliki, ti so lahko razkriti tudi v znanstvenih publikacijah, ki jih izdajajo naši raziskovalni partnerji. Lahko na primer razkrijemo, da izhaja določen odstotek priseljencev v določeni državi iz konkretnega geografskega območja ali države. Takšno razkritje nikoli ne vsebuje osebnih podatkov.

 

8.  Vaše pravice in možnosti izbire v zvezi z vašimi osebnimi podatki

Vsi uporabniki (kot so opredeljeni v naših Splošnih pogojih) lahko uporabljajo naša spletna orodja, da 1) zahtevajo poročilo o tem, katere osebne podatke so nam posredovali, 2) prenesejo kopijo svojih DNK podatkov ali prenesejo kopijo svojih družinskih dreves, in 3) izbrišejo svoja družinska drevesa, rezultate analize DNK ali svoj račun.

Poleg tega nekateri zakoni o varstvu zasebnosti podatkov, kot je Splošna uredba EU o varstvu podatkov, posameznikom podeljujejo posebne pravice v zvezi z njihovimi osebnimi podatki. Na primer:

Pravica do dostopa/seznanjenja –  Pravico imate zahtevati dostop do svojih osebnih podatkov in prejeti izvod določenih informacij, vključno s kategorijami osebnih podatkov, ki jih zbiramo in razkrivamo. Če želite oddati zahtevo za prejem izvoda, sledite tem navodilom po korakih. Če želite prejeti izvod svojih podatkov o DNK, sledite tem navodilom po korakih. Če želite prejeti izvod svojega družinskega drevesa, sledite tem navodilom po korakih.

Pravica do popravka/odprave napake – Lahko imate pravico zahtevati odpravo napake oz. popravek netočnih osebnih podatkov o vas.

Pravica do izbrisa – V nekaterih primerih imate pravico zahtevati, da izbrišemo vaše osebne podatke (prekinemo vsakršno aktivno obdelavo), in sicer v primeru, če obstaja veljavna pravna podlaga za takšen ukrep in če je to v skladu z veljavno zakonodajo. Za več informacij o tem, kako izbrisati svoje osebne podatke, glejterazdelek 10.

Pravica do ugovora – Lahko imate pravico do ugovora dejavnostim obdelave v naših zakonitih interesih, kadar te dejavnosti vplivajo na vaše pravice in svoboščine kot posameznika. Obenem lahko svoje soglasje za obdelavo vaših osebnih podatkov za določen namen kadar koli prekličete, mi pa bomo ustavili vsakršno nadaljnjo obdelavo vaših podatkov za ta namen.

Pravica do omejitve – Pravico imate zahtevati omejitev naše obdelave vaših osebnih podatkov, če na primer menite, da obdelava temelji na netočnih podatkih ali da niso obdelani na zakonit način.

Pravica do prenosljivosti podatkov – Lahko imate pravico prejeti nekatere svoje osebne podatke v formatu, ki ga je mogoče prenesti drugemu upravljavcu podatkov.

Pravica do pritožbe – Pravico imate vložiti pritožbo pri irski komisiji za varstvo podatkov (Complaints handling, Investigations and Enforcement for Individuals | Data Protection Commissioner) ali katerem koli drugem pristojnem nadzornem organu v državi vašega stalnega prebivališča.


Te pravice lahko uresničujete z uporabo orodij, ki so opisana v nadaljevanju, ali tako, da stopite v stik s podjetjem Ancestry. Več podrobnosti in posamezne možnosti za dostop do teh informacij najdete v nadaljevanju.

Vrsta Možnosti
Ancestry Do osebnih podatkov (npr. e-poštnega naslova, uporabniškega imena, informacij v profilu itd.), ki jih posredujete podjetju Ancestry, lahko kadarkoli dostopate in jih lahko posodabljate, to lahko storite v naslednjih oddelkih nastavitev zasebnosti: Če vas zanima, kako lahko urejate nastavitve zasebnosti za družinsko drevo, ki ste ga ustvarili v okviru storitev Ancestry, lahko obiščete svoje  Nastavitve drevesa ali kliknete tukaj.
Povezane blagovne znamke V podjetju Ancestry si prizadevamo, da bi upravljanje zasebnosti v vseh naših storitvah čim bolj poenostavili. Nastavitve zasebnosti za naše povezane blagovne znamke lahko urejate tukaj.
Mobilne aplikacije Nadzor nad svojimi podatki lahko izvajate tudi prek nastavitev, ki so na voljo v naših mobilnih aplikacijah, kot je Ancestry, AncestryDNA, Find a Grave in We Remember.
Oglaševanje Uporabljamo piškotke in podobne tehnologije sledenja ter integracije s tretjimi trženjskimi in oglaševalskimi partnerji, s pomočjo katerih zbiramo podatke o vaših interesih ali vedenju, da bi vam lahko prikazovali ciljno usmerjene oglase. Svoje nastavitve lahko spremenite v skladu z navodili iz našega Pravilnika o uporabi piškotkov. Za informacije o možnosti  glejte naš Pravilnik o uporabi piškotkov.
Prenos podatkov o družinskem drevesu Podjetje Ancestry omogoča prenos podatkov o družinskem drevesu v standardnem formatu GEDCOM, in sicer v vaših Nastavitvah drevesa. Za navodila, kako to lahko storite, kliknite tukaj.
Prenos genskih informacij Vedno imate možnost prenesti datoteko s podatki o vaši DNK. Če prenesete svoje podatke o DNK, to storite na lastno odgovornost. Za navodila, kako to lahko storite, kliknite tukaj. Za več informacij o tem, kaj je vključeno v prenesenih podatkih o DNK, kliknite tukaj.

 

9.  Kakšne so naše prakse v zvezi s hrambo?

Storitve Ancestry v svojem bistvu temeljijo na konceptu, da osebno popotovanje samo-odkrivanja ni enkraten dogodek in da se nadaljuje skozi daljše časovno obdobje, ki lahko traja tudi vse življenje. Poleg tega in še posebej zaradi naših naročnikov in kupcev testnih kompletov DNK, ki plačujejo kupnine in naročnine, si prizadevamo za nenehno izboljševanje naših zbirk zgodovinskih zapisov in baz značilnosti DNK, ki skozi čas našim uporabnikom nudijo različne koristi in možnosti vpogleda. Posledično naš pristop k hrambi odraža, kako pomembno je za nas ohranjanje uporabniških računov v našem sistemu, dokler nas uporabniki sami ne obvestijo o svoji želji izbrisati ali zapreti svoj račun.

Kategorija podatkov Obdobje hrambe
Račun in profil Podjetje Ancestry bo hranilo osebne podatke, ki jih posredujete v okviru ustvarjanja uporabniškega računa in profila, dokler svojega računa sami ne izbrišete.
Družinsko drevo Zaradi večgeneracijskega pomena družinskih dreves podjetje Ancestry hrani podatke o vašem družinskem drevesu, da vam lahko zagotavlja nadaljnji dostop, posodobljene funkcije in možnost širitve družinskega drevesa. Podatki o vašem družinskem drevesu se hranijo, dokler svojega družinskega drevesa ali računa ne izbrišete.
DNK Podjetje Ancestry hrani vaše podatke o DNK, da vam lahko zagotavlja funkcije in funkcionalnosti, ki ste si jih kupili (ali ki so vam bile podarjene), vključno s funkcijami, ki se nenehno posodabljajo, npr. iskanje ujemanja DNK, vse bolj podrobne ocene etnične pripadnosti, izboljšano ocenjevanje regij in skupnosti ter nove in dodatne funkcije, ki temeljijo na vaših podatkih o DNK. Vaši podatki o DNK se hranijo, dokler ne izbrišete rezultatov analize ali svojega računa.

Če ste bili stranka podjetja AncestryHealth, morajo laboratorijski partnerji AncestryHealth hraniti vaše podatke o DNK in rezultate analize za obdobje najmanj sedmih let ali kot zahteva nacionalna zakonodaja in zakon o izboljšavah kliničnih laboratorijev (Clinical Laboratory Improvements Act, CLIA) ter smernice, ki veljajo za laboratorije, certificirane s strani ameriškega združenja za patologijo (College of American Patologists, CAP).

Povezane blagovne znamke Nekatere od naših povezanih blagovnih znamk (Fold3, Newspapers.com™, Find a Grave, We Remember ali Archives) imajo lastne prijave v račun in hranijo osebne podatke, ki jim jih posredujete med ustvarjanjem računa in profila, kakor je potrebno za zagotavljanje neprekinjenih in posodobljenih storitev, vse do trenutka, ko pri njih zahtevate izbris teh podatkov.
Informacije o uporabi Podatke o uporabi (npr. obiske spletnih mest) hranimo v neosebni oziroma zbirni obliki. Ko podatki postanejo zbirni, prenehajo biti osebni podatki in posledično niso več predmet zahtev za izbris s strani uporabnikov.

 

10.  Kako lahko izbrišem svoje osebne podatke?

Svoje osebne podatke, ki jih hrani podjetje Ancestry, lahko izbrišete kadar koli.

Kategorija podatkov Kako postopati pri izbrisu?
Osebni podatki

Svoje osebne podatke, ki jih hrani podjetje Ancestry, lahko izbrišete tako, da sledite naslednjim navodilom.

Če ste podatke delili z drugimi uporabniki (npr. z javno objavo svojega družinskega drevesa ali z neposredno souporabo rezultatov analize DNK z drugimi uporabniki), ne boste mogli odstraniti kopij teh podatkov, ki so si jih drugi uporabniki morebiti shranili, to lahko storite edino tako, da stopite v stik z omenjenimi uporabniki in jih prosite za izbris.

Kakršne koli zahteve za izbris informacij iz povezanih arhivskih zbirk naslovite na osebe, odgovorne za vodenje zadevnih zbirk.

V skladu z veljavnim pravom bomo za vsak primer posebej upoštevali zahteve za odstranitev osebnih podatkov iz seznamov, ki se nanašajo na naše zbirke podatkov in omogočajo iskanje.

Za informacije o osebnih podatkih, ki jih obdeluje podjetje Ancestry in se nanašajo na osebe, ki niso uporabniki storitev Ancestry, kliknite tukaj.

Genske informacije Ne spreglejte: Če zahtevate, da podjetje Ancestry izbriše podatke o DNK, bomo v 30 dneh izbrisali vse genske informacije, vključno s kakršnimi koli izvedenimi genskimi informacijami (ocene o etnični pripadnosti, genska sorodstvena ujemanja, itd.) iz naših sistemov za izdelavo, razvoj, analizo in raziskovanje.

V zvezi z zahtevo za uničenje vaših bioloških vzorcev morate stopiti v stik s službo za člane. Ne spreglejte, da če ste podali Informiranega soglasja za namene raziskav, ne bomo mogli odstraniti vaših genskih informacij iz tekočih ali zaključenih raziskovalnih projektov, vendar jih ne bomo uporabljali pri nikakršnih novih raziskovalnih projektih.

Splošno Ne spreglejte, da lahko pri izbrisu vaših osebnih podatkov iz sistemov za varnostno kopiranje, ki sledi izbrisu iz naših sistemov za izdelavo, razvoj, analizo in raziskovanje, pride do določenih zakasnitev. Tudi naši laboratorijski partnerji lahko hranijo informacije, ki jih prejmejo od nas, za namene skladnosti z zakonskimi zahtevami ali drugimi predpisi, ki zahtevajo hrambo določenih podatkov, npr. Zakon o izboljšavah kliničnih laboratorijev (Clinical Laboratory Improvements Act), nad katerim bedi ameriška uprava za hrano in zdravila. Podjetje Ancestry lahko hrani tudi nekatere informacije, ki so razumno potrebne za izpolnjevanje zakonskih obveznosti (vključno z zahtevami organov pregona), reševanje sporov, ohranjanje varnosti, preprečevanje goljufij in zlorab ter skladnost z davčnimi obveznostmi, pravili plačilnega prometa in prometa z vrednostnimi papirji ter skladnosti s kliničnimi predpisi.
Povezane blagovne znamke Za izbris podatkov v okviru povezanih blagovnih znamk (Fold3, Newspapers.com™, Find a Grave, We Remember ali Archives) lahko stopite v stik s povezano blagovno znamko in zahtevate izbris svojih osebnih podatkov iz evidenc zadevnih storitev. Pri nekaterih storitvah je lahko prav tako na voljo spletni obrazec, ki je dostopen prek menija za nastavitve dane storitve in si ga lahko ogledate tukaj.

 

11.  Varnost

V podjetju Ancestry je vzpostavljen obsežen program informacijske varnosti, ki je zasnovan za varovanje osebnih podatkov naših strank, in vključuje administrativne, fizične in tehnične varnostne ukrepe.

Posebni varnostni ukrepi, ki so v uporabi, so odvisni od občutljivosti zbranih osebnih podatkov. Izvajamo ukrepe za zaščito pred nepooblaščenim dostopom, izgubo, zlorabo ali spremembo osebnih podatkov, ki jih hranimo (vključno z genskimi informacijami).

Ekipa za varnost podjetja Ancestry redno pregleduje naše prakse na področju varnosti in zasebnosti ter jih po potrebi izboljšuje z namenom zagotavljanja celovitosti naših sistemov in nedotakljivosti vaših osebnih podatkov.

Za šifriranje osebnih podatkov (vključno z genskimi informacijami) uporabljamo varno strežniško programsko opremo in sodelujemo samo s tistimi varnostnimi podjetji, ki ustrezajo našim varnostnim standardom in so zavezana k njihovemu spoštovanju. Čeprav ne moremo zagotoviti, da ne bo prišlo do izgube, napačne uporabe ali spremembe podatkov, si to prizadevamo preprečevati z ustreznimi tehničnimi in organizacijskimi ukrepi.

Prav tako je pomembno, da poskrbite za zaščito pred nepooblaščenim dostopom do vaših osebnih podatkov, tako da vzdržujete močna gesla in svoj računalnik ali napravo ustrezno zaščitite pred nepooblaščeno uporabo.

 

12.  Mednarodni prenosi podatkov

Kot globalno podjetje bomo vaše osebne podatke prenašali v druge države, med drugim vključno z Združenimi državami Amerike, Združenim kraljestvom, Francijo in Irsko. Države, ki so zunaj EGP, Švice ali Združenega kraljestva, morda ne nudijo enake ravni varstva podatkov kot vaša matična država. Ko prenašamo vaše osebne podatke in genske informacije med podjetjem Ancestry na Irskem in podjetji Ancestry v ZDA za namene obdelave v Združenih državah, se zanašamo na uveljavljene mehanizme prenosa, kot so standardne pogodbene klavzule.

 

13.  Spremembe te Izjave

To Izjavo o varstvu zasebnosti lahko kadar koli spremenimo, vendar vas bomo o kakršnih koli bistvenih spremembah te Izjave na viden način obvestili, npr. prek objave obvestila znotraj storitev, na naši spletni strani ali prek e-poštnega sporočila, tako vam omogočamo pregled sprememb in odločitev, če želite še naprej uporabljati naše storitve.

O nebistvenih spremembah te Izjave vas bomo prav tako obvestili, in sicer z dnem njihove veljavnosti prek objave obvestila znotraj storitev na našem spletnem mestu ali prek e-poštnega sporočila.

Če se s spremembami ne strinjate, lahko svoj račun izbrišete, kot je opisano v razdelku 10.

 

14.  Pravne podlage v okviru EU Splošne uredbe o varstvu osebnih podatkov za obdelavo podatkov prebivalcev EU.

V skladu s pravom EU in Združenega kraljestva moramo natančneje opredeliti namene, zaradi katerih obdelujemo osebne podatke, in pravne podlage, na katere se pri tem opiramo. Podjetje Ancestry se pri zbiranju in obdelavi vaših osebnih podatkov in genskih informacij opira na številne pravne podlage. Več informacij o pravnih podlagah si lahko preberete tukaj.

 

15.  Osnovni podatki in podatki za stik upravljavca 

Stranke v Združenih državah

Če prebivate v Združenih državah, sta za uporabo vaših podatkov in odgovarjanje na zahteve v zvezi z vašimi osebnimi podatki odgovorni podjetji Ancestry.com Operations, L.P. in Ancestry.com DNA, LLC.

 

  E-poštni naslov Naslov
Za uporabnike na ozemlju Združenih držav [email protected] Ancestry.com Operations, L.P.
Attn: Privacy Office
153 Townsend Street, Suite 800
San Francisco, CA 94107, USA
Zahteve glede zasebnosti v ameriških zveznih državah [email protected] Ni na voljo
Podpora pooblaščenih zastopnikov v Kaliforniji [email protected]ry.com Ni na voljo

 

Stranke zunaj Združenih držav

Če prebivate zunaj Združenih držav, je upravljavec vaših podatkov podjetje Ancestry Ireland Unlimited Company.

Uporabniki zunaj Združenih držav lahko stopijo v stik z Irsko komisijo za varstvo podatkov ali lokalnim organom, ki je pristojen za varstvo podatkov.

 

  E-poštni naslov Naslov
Za uporabnike zunaj Združenih držav [email protected] Ancestry Ireland Unlimited Company
Attn: Privacy Office
52-55 Sir John Rogerson’s Quay
Dublin D02 NA07
Ireland

 

Za stranke podjetja Ancestry: Stranke podjetja Ancestry lahko stopijo v stik z nami na naslednjih telefonskih številkah ali pa nam svoja vprašanja posredujejo s pomočjo naslednjega spletnega obrazca.

Zahteve organov pregona: Zahteve za posredovanje informacij s strani organov pregona morajo biti podane v skladu z Navodili podjetja Ancestry za sodelovanje z organi pregona.

 

16.  Dodatna izjava o varstvu zasebnosti za prebivalce ZDA

V podjetju Ancestry to Dodatno izjavo o varstvu zasebnosti za prebivalce ZDA („Izjava za ZDA“), ki velja izključno za prebivalce Kalifornije, Kolorada, Connecticuta in Virginije, zagotavljamo kot dodatek naši Izjavi o zasebnosti, v njej pa predstavljamo informacije o tem, kako lahko uveljavljate svoje pravice v skladu z zakonom o varstvu zasebnosti potrošnikov v Kaliforniji iz leta 2018 („CCPA“), zakonom o varstvu zasebnosti v Kaliforniji iz leta 2020 („CPRA“), zakonom o varstvu zasebnosti v Koloradu („CPA“), zakonom o varstvu zasebnosti podatkov v Connecticutu („CTDPA“) in zakonom o varstvu podatkov potrošnikov v Virginiji („VCDPA“). Izjava ZDA velja za vsa spletna mesta, storitve in mobilne aplikacije Ancestry, ki so opremljene s povezavo na to Izjavo za ZDA, vključno z: Ancestry®, AncestryDNA, Fold3, Newspapers.com™, Archives, We Remember in Find a Grave (v nadaljevanju skupaj, kot je ustrezno „storitve Ancestry“ „mi“ ali „naš“). Velja za osebne podatke (opredeljene zgoraj), ki jih zbiramo o vas med uporabo naših storitev ali na kakršen koli drug način, prek katerega sodelujete z nami.

16.1  Kategorije osebnih podatkov

Podjetje Ancestry zbira in je v 12 mesecih pred začetkom veljavnosti te Izjave za ZDA zbiralo naslednje kategorije osebnih podatkov:

  • Identifikatorje kot so ime, uporabniško ime, naslov, edinstveni osebni identifikator, spletni identifikator, IP naslov, identifikator vaše mobilne naprave, e-poštni naslov, ime računa, vozniško dovoljenje.
  • Osebne podatke, opisane v pododdelku (e) oddelka 1798.80, ki niso zajeti v obstoječi kategoriji (fizične značilnosti ali opisi).
  • Značilnosti zaščitenih klasifikacij v skladu z veljavno državno ali zvezno zakonodajo, kot sta dodeljeni spol ob rojstvu in leto rojstva. To vključuje tudi vaše vsebine (kot so opredeljene v naših Splošnih pogojih), ki jih delite z nami in ki veljajo za pravno zaščiten razred v skladu z veljavno državno ali zvezno zakonodajo.
  • Poslovne informacije, kot so kupljeni, pridobljeni ali obravnavani izdelki ali storitve oz. druga zgodovina ali namera za nakup ali uporabo.
  • Biometrične informacije, kot so podatki o DNK (opredeljeni zgoraj).
  • Informacije o uporabi interneta, kot je vaša zgodovina brskanja, zgodovina iskanja in informacije o vaših interakcijah z našimi spletnimi mesti in oglasi.
  • Geolokacijske podatke​, kot je lokacija vaše naprave ali računalnika in vsi meta podatki, povezani z digitalnimi fotografijami, naloženimi v aplikacijo Find a Grave, vključno z lokacijo, datumom in časom, ko je bila fotografija posneta.
  • Senzorične podatke​, kot so zvočne, elektronske in vizualne informacije (npr. zvočni ali video posnetki, ki jih naložite, posnetki klicev s službami za člane Ancestry ali informacije, ki jih prostovoljno delite z nami v okviru sodelovanja v potrošniških raziskavah).
  • Sklepanja​, ki izhajajo iz osebnih podatkov, na primer z namenom predlaganja družinskih vezi in ustvarjanja potrošniških profilov za namene raziskav ter razvoja in trženja izdelkov. Ne spreglejte, da v skladu z navedbami v spodnjem razdelku 16.7  vaših osebnih podatkov ne prodajamo.
  • Občutljive osebne podatke, kot so vozniško dovoljenje, podatki za prijavo v račun, rasno ali etnično poreklo in genetski podatki.

Ne spreglejte, da nekatere kategorije informacij zbiramo samo v primeru, da uporabljate nekatere od naših storitev.

16.2  Poslovni nameni

Podjetje Ancestry uporablja kategorije osebnih podatkov, opisane v razdelku 16.1, za naslednje poslovne namene:

  • zagotavljanje, prilagajanje, izboljševanje, posodabljanje in širitev storitev Ancestry;
  • obveščanje vas o storitvah;
  • pomoč pri zagotavljanju varnosti in celovitosti storitev;
  • trženje novih izdelkov in ponudb s strani našega podjetja ali naših poslovnih partnerjev na osnovi vaših interesov.

16.3  Kategorije virov osebnih podatkov

Podjetje Ancestry zbira in je v 12 mesecih pred začetkom veljavnosti te Izjave za ZDA zbiralo naslednje kategorije osebnih podatkov, ki so opisane v razdelku 16.1 iz naslednjih kategorij virov:

  • Vas, našega uporabnika/obiskovalca – Ta vir osebnih podatkov je odvisen od vaše uporabe storitev, vključno z vašimi vsebinami, ki nam jih posredujete (kot so opredeljene v naših Splošnih pogojih);
  • Podjetja Ancestry (opredeljeno v razdelku 7);
  • Javno dostopnih evidenc;
  • Zgodovinskih arhivov;
  • Tretjih oseb.

16.4  Razkritje osebnih podatkov za poslovne namene

Podjetje Ancestry deli ustrezne kategorije osebnih podatkov za poslovne namene in jih je v 12 mesecih pred začetkom veljavnosti te Izjave za ZDA delilo z naslednjimi kategorijami tretjih oseb:

Kategorije tretjih oseb  Kategorije osebnih podatkov, ki jih delimo
Drugi uporabniki storitev Ancestry (če ste prek funkcij Ancestry delili svoje osebne podatke)
  • Identifikatorji;
  • kategorije osebnih podatkov, opisane v razdelku 1798.80(e) kalifornijskega civilnega zakonika;
  • značilnosti iz zaščitenih kategorij v skladu z državno ali zvezno zakonodajo (odvisno od zvezne države);
  • biometrični podatki.
Podjetja Ancestry
  • Identifikatorji;
  • kategorije osebnih podatkov, opisane v razdelku 1798.80(e) kalifornijskega civilnega zakonika;
  • značilnosti iz zaščitenih kategorij v skladu z državno ali zvezno zakonodajo (odvisno od zvezne države);
  • poslovne informacije;
  • biometrični podatki (le med Ancestry in AncestryDNA);
  • informacije o uporabi interneta;
  • podatki o geolokaciji;
  • senzorični podatki;
  • sklepanja.
Ponudniki storitev
  • Identifikatorji in kategorije osebnih podatkov, opisani v razdelku 1798.80(e) Kalifornijskega civilnega zakonika, kot sta e-poštni naslov in edinstveni osebni identifikator, ki ga generira podjetje Ancestry (tube code);
  • biometrični podatki in značilnosti iz zaščitenih kategorij v skladu z državno ali zvezno zakonodajo (odvisno od zvezne države) (spol, datum rojstva) delimo z našimi partnerskimi laboratoriji;
  • poslovne informacije;
  • informacije o uporabi interneta;
  • senzorični podatki;
  • sklepanja.
Raziskovalni partnerji Za več informacij o tem, katere podatke delimo z raziskovalnimi partnerji, preglejte Informirano soglasje za namene raziskav, v katerem so lahko vključeni naslednji podatki:
  • Identifikatorji;
  • kategorije osebnih podatkov, opisane v razdelku 1798.80(e) kalifornijskega civilnega zakonika;
  • značilnosti iz zaščitenih kategorij v skladu z državno ali zvezno zakonodajo (odvisno od zvezne države);
  • poslovne informacije;
  • biometrični podatki (le med Ancestry in AncestryDNA);
  • informacije o uporabi interneta;
  • senzorični podatki;
  • sklepanja.
Organi pregona ali drugi regulativni organi Prostovoljno ne posredujemo vaših osebnih podatkov organom pregona ali drugim regulativnim organom. Preden posredujemo kakršne koli podatke organom pregona, zahtevamo upoštevanje veljavnih pravnih postopkov, kot je opisano v razdelku 7. Če vas zanima, katere podatke smo posredovali, preglejte naše Poročilo o preglednosti, ki ga izdajamo vsaki dve leti.

 

16.5  Deljenje in prednostne nastavitve oglaševanja

Podjetje Ancestry ustrezne kategorije osebnih podatkov za ciljno oglaševanje deli in je v 12 mesecih pred začetkom veljavnosti te Izjave za ZDA delilo z naslednjimi kategorijami tretjih oseb:

Kategorije tretjih oseb  Kategorije osebnih podatkov, ki jih delimo
Trženjski in oglaševalski partnerji
  • Identifikatorji;
  • poslovne informacije;
  • informacije o uporabi interneta;
  • sklepanja.

 

Piškotke in podobne tehnologije sledenja uporabljamo za izmenjavo informacij z našimi ponudniki storitev in tretjimi partnerji iz različnih razlogov, med drugim za merjenje, ciljno usmerjanje in prikazovanje oglasov, kot je podrobneje opisano v tej Izjavi o zasebnosti.

Če potrebujete več informacij o praksah in nadzorih, ki vam jih nudimo, ali če se želite odjaviti od določenih vrst takšnega deljenja, si oglejte naš Pravilnik o uporabi piškotkov. Po 1. januarju 2023 obiščite povezavo „Ne prodajajte ali delite mojih osebnih podatkov“ v nogi naših spletnih mest, kjer lahko spremenite svoje nastavitve.

16.6  Uveljavljanje vaših pravic.

16.6.1  Pravica do seznanitve. Morda imate pravico zahtevati, da razkrijemo, katere osebne podatke zbiramo, uporabljamo, razkrivamo, delimo ali prodajamo. To vključuje pravico zahtevati informacijo o kategorijah osebnih podatkov, ki smo jih zbrali o vas, virih osebnih podatkov, poslovnih namenih za zbiranje osebnih podatkov, kategorijah tretjih oseb, s katerimi delimo te kategorije osebnih podatkov in konkretne osebne podatke, ki smo jih zbrali o posamezniku, ki uveljavlja to svojo pravico.

Če vlagate zahtevo za posredovanje informacij v svojem imenu, to lahko storite na dva načina: prek spleta ali prek e-pošte.

Za spletno vložitev zahteve za posredovanje informacij pri podjetju Ancestry sledite naslednjim navodilom po korakih, iz katerih boste izvedeli, kako prenesti podatke o svojem računu. Upoštevajte, da takšno poročilo ne bo vsebovalo kopije vaših podatkov o DNK ali družinskem drevesu. Če želite prejeti izvod svojega družinskega drevesa, sledite tem navodilom po korakih. Če želite prejeti izvod svojih podatkov o DNK, sledite tem navodilom po korakih. Upoštevajte da, če prenesete svoje podatke o DNK, to storite na lastno odgovornost.

Za vložitev zahteve za posredovanje informacij pri naših povezanih blagovnih znamkah (Fold3, Newspapers.com™, Find a Grave, We Remember ali Archives), lahko vedno stopite v stik z nami prek ustrezne blagovne znamke in pri nekaterih storitvah boste našli tudi spletni obrazec, do katerega lahko dostopate iz menija nastavitev dane aplikacije (podatki za stik in povezava na spletni obrazec za vlaganje zahtev sta na voljo tukaj).

Če svojo zahtevo za posredovanje informacij želite poslati po e-pošti, nam pišite na usprivacyrequests@ancestry.com. Preden vam posredujemo kopijo vaših podatkov, smo dolžni preveriti vašo istovetnost. Zahtevali bomo dokazilo o vaši istovetnosti in aktualnem naslovu (npr. kopijo vaše osebne izkaznice, ki bo uporabljena izključno za preverjanje vaše identitete in naslova).

Če ste v skladu z določbami CCPA/CPRA „pooblaščeni zastopnik“ in nam posredujete zahtevo za informacije v zvezi z enim od naših uporabnikov, preglejte razdelek razdelek 16.6.3  spodaj.

16.6.2 Pravica do izbrisa. Morda imate pravico zahtevati, da izbrišemo vaše osebne podatke.

Če vlagate zahtevo za izbris v svojem imenu, to lahko storite na dva načina, in sicer prek spleta ali prek e-pošte. Ne spreglejte, da boste za izbris osebnih podatkov morali izbrisati svoj račun in da enkrat, ko je brisanje zaključeno, ni več možna vrnitev v prejšnje stanje. Vaši podatki (vključno z – vendar ne omejeno na – družinska drevesa, zapise, fotografije in podatke o DNK) bodo trajno izbrisani.

Za vložitev zahteve za izbris prek spletnega mesta Ancestry, sledite naslednjim navodilom po korakih, ki opisujejo postopek brisanja računa. Za vložitev zahteve za brisanje podatkov pri naših povezanih blagovnih znamkah (Fold3, Newspapers.com™, Find a Grave, We Remember ali Archives), lahko vedno stopite v stik z nami prek ustrezne blagovne znamke in pri nekaterih storitvah boste našli tudi spletni obrazec, do katerega lahko dostopate iz dane aplikacije (podatke za stik in povezavo na spletni obrazec, če je na voljo, najdete tukaj).

Če želite svojo zahtevo za izbris poslati po e-pošti, nam pišite na usprivacyrequests@ancestry.com. Preden izbrišemo vaše podatke, smo dolžni preveriti vašo istovetnost. Zahtevali bomo dokazilo o vaši istovetnosti in aktualnem naslovu (npr. kopijo vaše osebne izkaznice, ki bo uporabljena izključno za preverjanje vaše identitete in naslova).

Če ste v skladu z določbami CCPA/ „pooblaščeni zastopnik“ in nam posredujete zahtevo za informacije v zvezi z enim od naših uporabnikov, glejte razdelek razdelek 16.6.3 spodaj.

16.6.3  Pooblaščeni zastopniki. CCPA dopušča, da prebivalci Kalifornije vlagajo zahteve za posredovanje informacij in zahteve za izbris prek „pooblaščenih zastopnikov“. Če želite uporabiti pooblaščenega zastopnika, nam pišite na [email protected]. Ne spreglejte, da tudi v primeru, ko se potrošnik odloči za vlaganje zahteve uporabiti pooblaščenega zastopnika, bo kljub temu moral neposredno sodelovati z nami in nam posredovati dokazila iz spodnje točke 3:

  1. Dokazilo, da je pooblaščeni zastopnik registriran pri državnem sekretarju za poslovanje v Kaliforniji,
  2. Potrjeno pooblastilo potrošnika, ki dovoljuje pooblaščenemu zastopniku, da nastopa v imenu potrošnika.
  3. Dokazilo o istovetnosti potrošnika (dostavi potrošnik sam neposredno nam). Zahtevali bomo dokazilo o istovetnosti in naslovu v Kaliforniji (npr. kopijo osebne izkaznice, ki bo uporabljena zgolj za preverjanje istovetnosti in naslova).

Ne spreglejte: Poročilo bomo potrošniku dostavili prek njegovega računa pri podjetju Ancestry. Prav tako ne spreglejte, da poročilo ne vsebuje kopije potrošnikove DNK ali njegovega družinskega drevesa. Če potrošnik želi prenesti svoje družinsko drevo ali podatke o DNK, naj si ogleda zgornji razdelek 16.6.1 .

16.6.4 Pravica do pritožbe. Če ste prebivalec zvezne države Kolorado, Connecticut ali Virginije in je vaša zahteva po seznanitvi ali izbrisu vaših podatkov zavrnjena, imate pravico do pritožbe. To lahko storite tako, da nam pišete na [email protected].

16.7  Prodaja. Podjetje Ancestry ne prodaja vaših osebnih podatkov in jih v zadnjih 12 mesecih pred datumom začetka veljavnosti Izjave za ZDA ni prodajalo.

16.8  Občutljivi osebni podatki. Občutljive osebne podatke, zbrane o vas, obdelujemo samo za zagotavljanje storitev, med drugim za:

  • ohranjanje kakovosti in varnost storitev;
  • izboljšanje storitev;
  • odkrivanje varnostnih nezgod;
  • preprečevanje in kazensko preganjanje zlonamernih, zavajajočih, goljufivih ali nezakonitih dejanj proti podjetju Ancestry;
  • vzdrževanje ali oskrbo računov, zagotavljanje storitev za stranke, obdelavo ali izpolnjevanje naročil in transakcij, preverjanje podatkov o strankah, obdelavo plačil, zagotavljanje analitičnih storitev in zagotavljanje shranjevanja.

Te občutljive osebne podatke lahko obdelujemo tudi, če je obdelava potrebna za zagotavljanje fizične varnosti ljudi, in v skladu z veljavno zakonodajo.

16.9  Nediskriminacija. V podjetju Ancestry vas ne bomo diskriminirali zaradi uveljavljanja katere koli vaše pravice v skladu z veljavnimi ameriškimi predpisi o zasebnosti.

16.10  Kalifornijski zakon o „osvetljevanju“. Razdelek 1798.83 kalifornijskega civilnega zakonika, ki je znan tudi kot zakon o „osvetljevanju“, dovoljuje uporabnikom, ki so prebivalci Kalifornije, da zahtevajo in od nas prejmejo seznam osebnih podatkov (če obstajajo), ki smo jih v preteklem koledarskem letu razkrili tretjim osebam za namene neposrednega trženja, ter imena in naslove teh tretjih oseb. To zahtevo je mogoče vložiti le enkrat na leto in je brezplačna. V skladu z razdelkom 1798.83 podjetje Ancestry trenutno ne deli nikakršnih osebnih podatkov s tretjimi osebami za namene neposrednega trženja.

16.11  Letno poročanje. Kliknite tukaj za ogled naših letnih zahtev iz naslova pravice vedeti/dostopa do podatkov in pravice do izbrisa na globalni ravni.

16.12  Stik z nami. Če imate vprašanja o naših pravilnikih o zasebnosti ali praksah, povezanih z ZDA, nam pišite na usprivacyrequests@ancestry.com.

17.  Dodatna izjava o varstvu zasebnosti za prebivalce Avstralije

Če za ravnanje z vašimi osebnimi podatki velja avstralski zakon o zasebnosti iz leta 1988 (Cth) (Zakon o zasebnosti), bodo veljale tudi te klavzule:

-       Genetske informacije veljajo za „občutljive podatke“, kot je določeno v Zakonu o zasebnosti. Občutljive podatke o vas bomo zbirali, uporabljali ali razkrivali samo v skladu z zakonodajo, na primer, če smo za to prejeli vaše soglasje ali če zbiranje zahteva ali dovoljuje zakonodaja.

-       V zvezi z razdelkom 8 (Vaše pravice in izbire v zvezi z vašimi osebnimi podatki) imate morda pravico vložiti pritožbo pri ustreznem regulativnem organu za zasebnost ali varstvo podatkov v vaši pristojnosti. Če imate kakršna koli vprašanja ali pomisleke glede našega ravnanja z vašimi osebnimi podatki ali če menite, da nismo ravnali v skladu s to Izjavo o zasebnosti ali ustreznim zakonom o zasebnosti v vaši pristojnosti, vam bomo hvaležni, če se najprej obrnete na nas (naše kontaktne podatke najdete v zgornjem razdelku 15). Vašo pritožbo bomo raziskali in določili morebitne ukrepe.