World Archives Project: Tips om hur du läser gamla handstilar

From Ancestry.com Wiki
Jump to: navigation, search

Det finns många trick som du kan använda dig av när det gäller att tolka gamla handstilar, tillräckligt många för att fylla upp en universitetskurs. Här får du en kort översikt över vanliga problem som du troligtvis träffar på när du läser historiska dokument och som du bör känna till innan du börjar lägga till uppgifter.

Om du har svårt att bestämma vilken bokstav du läser ska du försöka hitta ett liknande tecken i något annat sammanhang i texten. Det räcker ofta med att du ser tecknet i ett annat sammanhang för att kunna läsa det. Tänk på att det finns ett antal tecken som påminner om varandra.
Handwriting1.jpg

Jämför "v" i Novak mer "r" i Parry. Här nedan visas ett exempel på hur vissa tecken kan blandas ihop.
Handwriting2.jpg

I vissa ord kan det som verkar vara "fs" egentligen vara "ss". Detta visas med följande exempel:
Handwriting3.jpg

Ytterligare en sak som du måste vara vaksam på är att personen som skrev bokstäverna bara skrev dem i en jämn ström av "pucklar". Titta på exemplet med namnet "Williams".
Handwriting4.jpg

Från "a" till slutet av namnet ser du hur skribenten bara rafsade ihop bokstäverna tills han/hon kom till slutet av namnet. I de flesta sådana här fall kan du räkna "pucklarna" och av sammanhanget räkna ut vilka bokstäverna är. Men var försiktig, för ibland har skribenten tappat räkningen på hur många pucklar han/hon skrev.
Håll utkik efter "ts" som ibland ska stå utan genomstrykning av "t" och "is" där "i" är skrivet utan prick. Ett exempel hittar du i ordet "Mattie".
Handwriting6.jpg

Genomstrykningen av "t" ligger ovanför "i" och pricken över "i" hittar du över "e" i slutet. Du kommer att märka att dessa genomstrykningar av "ts" inträffar på andra ställen än i själva bokstaven. Återigen är det sammanhang och sidmönster som hjälper dig att tolka vilka bokstäver som är "ts" och vilka som inte är det.
Handwriting7.jpg

Exemplen nedan är alla tagna från tidigare indexerade projekt och de är typiska för den typ av texter som du kommer att träffa på.
Handwriting7.jpg
Handwriting8.jpg
Handwriting9.jpg