Söka och bläddra i kyrkböckerna

Söka och bläddra i kyrkböckerna

Tycker du att det är svårt att hitta det du söker i kyrkböckerna i samlingen Sverige, kyrkböcker, 1500 – 1941. Här kommer några tips som vi hoppas ska göra det enklare för dig att hitta uppgifter till din släktforskning.

När du kommer till sidan för de svenska kyrkböckerna kan du välja mellan att söka eller bläddra i kyrkböckerna.

Den vänstra kolumnen, där du söker i kyrkböckerna, ska du endast använda när du vill söka efter ett speciellt namn på ett torp, en gård eller en by i husförhörslängderna. Cirka 80 procent av husförhörslängderna har blivit indexerade med platsnamn och är därmed också sökbara. Du kan även använda sökfunktionen om du tidigare har använt Genline och har noterat GID-nummer för de olika sidorna hos Genline.

Namnet på torpet, gården eller byn kan du fylla i antingen i fältet för Bostadsort eller i fältet för Nyckelord. Du kan även välja att ange en församling i fältet för Bostadsort och fylla i namnet på torpet, gården eller byn i fältet för Nyckelord för att begränsa träffarna till platser i en viss församling. Om du vill söka på speciella årtal fyller du i detta i Årtalsintervall, längst ned i sökformuläret. Observera att du behöver välja att Visa avancerade sökfunktioner för att få fram samtliga sökfält.

Får du för många sökträffar kan du kryssa i Matcha alla termer exakt för att begränsa sökresultatet

Om du vill söka efter ett GID-nummer gör du det i sökfältet för GID. Fyll i hela GID-numret så som det anges hos Genline.

När du inte har ett GID-nummer eller ett namn på en indexerad plats i husförhörslängderna ska du alltid använda den högra kolumnen där det står ”Bläddra i denna samling”. Där väljer du vilket län, vilken församling, vilken boktyp och vilket årtal som du är intresserad av. När du klickar på årtalet kommer du till första bilden i den aktuella boken.

När du har kommit till den första bilden kan du navigera vidare i boken genom att gå framåt eller bakåt en sida i taget med pilarna, genom att ange ett sidnummer eller genom att ange ett bildnummer och klicka på Kör.

När du vill titta i en annan bok eller byta till en annan församling kan du antingen gå tillbaka till söksidan för de svenska kyrkböckerna eller klicka på länkarna som finns ovanför kyrkboksbilden i bildvisaren. Klicka på länken för län, församling, boktyp eller årtal för att välja en ny bok att titta i.